Rekordowy piernik ma powstać w ramach obchodów Święta Chleba i Piernika w Jaworze – jednej z największych imprez branży piekarniczej w Polsce, organizowanej przy współpracy Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Wydarzenie oparte na jaworskich tradycjach piekarskich i piernikarskich, co roku w ostatni weekend sierpnia zamienia Jawor w polską stolicę chleba i piernika.
Do wypieku rekordowego piernika w zeszłym roku wykorzystano aż 4 tysiące jaj, 170 kg miodu, 170 kg śmietany, 170 kg oleju, 290 kg mąki pszennej, 700 kg powideł śliwkowych, 17 kg słodowego ekstraktu jęczmiennego, 2,5 kg sody, 300 kg czekolady.
Wydarzenie ma zgromadzić oprócz Jaworzan gości z branży m.in. Pana Kazimierza Raka z Rzeszowa i Leszka Truskolaskiego z Warszawy, ale też przedstawicieli władz miasta, parlamentarzystów oraz gości z miast partnerskich Jawora. Po oficjalnym zmierzeniu, zgodnie z tradycją, pachnący gigant zostanie rozdany wszystkim zgromadzonym na jaworskim Rynku.